Iedereen heeft vandaag wifi. Het maakt niet uit of het in een bedrijfsomgeving staat of bij particulieren.
Het laat onze laptops, smartphones en tablets toe om vlot op het internet te surfen zonder gebruikt te maken van het dure 4/5G netwerk. In onze geconnecteerde wereld is wifi niet meer weg te denken, maar wifi kan best frustrerend zijn.
Wie heeft het nog niet meegemaakt?
- we zitten in een videomeeting en het beeld bevriest of de klank valt uit
- tijdens een VoIP call over de wifi verbreekt het gesprek omdat je rond liep
- het downloaden van een file in het interne netwerk duurt een eeuwigheid
- de verbinding tussen een mobiele scanner en het netwerk valt weg
- een film wordt naar een lagere kwaliteit geschaald om te compenseren voor de slechtere verbinding
- tijdens een videogame is de verbinding instabiel en verlies je het game door de vertraagde reactie van de wifi
- de lijst is eindeloos.
Hoe werkt wifi?
In tegenstelling van een bedraad netwerk is wifi een “half-duplex” protocol. Wat wil dit nu zeggen?
Vergelijk het met twee walkie-talkies. Slechts één persoon kan iets vertellen terwijl de andere luistert.
Als de ontvanger toch iets wil zeggen terwijl de andere persoon nog aan het woord is, zal gedurende die periode alle data verloren gaan.
Gelukkig zijn er verschillende kanalen beschikbaar zodat meerdere mensen simultaan op een apart kanaal kunnen communiceren.
Wifi – 2,4 Ghz
Op dit moment zijn er twee grote frequentie-gebieden waar wifi op mag werken.
De eerste is de 2,4 Ghz band waar slechts 3 van de 13 kanalen bruikbaar van zijn in een stedelijke omgeving. De reden hiervan is dat een aantal kanalen elkaar overlappen. Overlappende kanalen, ofwel “adjacent-channel interference” is een absolute killer van je wifi en dien je absoluut te vermijden.
Het voordeel van deze frequentie is meteen ook de grootste nadeel en dat is het bereik. Als je in een stedelijke omgeving woont zal het wifi-signaal van de buren quasi zeker in jouw woning te ontvangen zijn. Ook het signaal van de overburen, de onderburen (in een appartement) zal te ontvangen zijn in jouw woning. we spreken in dat geval over “co-channel interference”
Dit betekent dat deze drie beschikbare kanalen deelt met alle access points én alle draadloze apparaten (clients) op die netwerken.
Daar wifi een beschaafd protocol is en iedereen laat uitpraten, kan hierdoor de snelheid en de stabiliteit van de wifi verminderen.
Dit is één van de antwoorden op de vraag “waarom werkt mijn wifi niet?”
Wifi – 5 Ghz
Op de 5Ghz band hebben we 27 kanalen tot onze beschikking. Een aantal van deze kanalen zijn voor binnenhuis gebruik en een aantal andere zijn voor buitengebruik. Het zendvermogen hangt af van het gekozen kanaal.
Daar komt bij dat bepaalde kanalen gedeeld worden door radar. Deze radar kan een weerradar station zijn maar ook maritieme- of luchtvaart radar.
Als je wifi één of meer van die kanalen gebruikt, zal je van kanaal moeten veranderen als er een radar op je kanaal wordt gedetecteerd.
Eén van de grote voordelen van de 5Ghz band is dat data sneller kan versturen en dat het bereik kleiner is. Doordat het bereik kleiner is zal het signaal van de buren minder kans hebben om jouw wifi te verstoren.
In de Verenigde Staten van Amerika is men aan het bekijken om ook de 6 Ghz band volledig vrij te maken voor wifi. Dit zorgt voor 59 extra kanalen die de snelheid en de stabiliteit van wifi ongetwijfeld sterk zullen verbeteren. Europa zal snel volgen eens de Amerikaanse FCC het groen licht heeft gegeven voor het gebruik van 6 Ghz voor wifi.
Wifi is complex
Zoals je kan zien hebben veel bedrijven en particulieren last van slechte wifi. Wij kunnen je jouw wifi designen, optimaliseren en en zorgen voor de beveiliging.
Wat zijn onze troeven?
- Certified Wireless Network Administrator
- Certified Wireless Analysis Professional
- Certified Wireless Design Professional
- Ekahau Certified Survey Engineer
- Ruckus Wise
- Sophos MSP
- Sophos Certified Sales Engineer
- Sophos Certified XG Firewall Engineer